De toeslag voor kinderopvang gaat per 1 januari omhoog. Gezinnen met twee kinderen in de opvang gaan er hierdoor gemiddeld zo’n 100 euro per maand op vooruit.

De kinderopvang is voor ouders tussen 2008 en 2013 door een serie bezuinigingen fors duurder geworden; dat koopkrachtverlies wordt nu voor een deel hersteld. Vorig jaar ging de toeslag ook al iets omhoog.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken krijgt een gezin met een gezamenlijk modaal inkomen van 34.000 euro met drie dagen kinderopvang voor twee kinderen in totaal 82 euro per maand extra. Voor drie dagen buitenschoolse opvang ontvangen ze volgend jaar 42 euro meer toeslag dan nu.

Voor gezinnen met een gezamenlijk inkomen van 1,5 keer modaal is dat 108 en 56 euro. Zij gaan er in procenten minder op vooruit, maar in euro’s meer.

Gezinnen met een gezamenlijk inkomen van 2,5 keer modaal gaan er in euro’s net zo veel op vooruit als gezinnen die 1,5 keer modaal verdienen; dus ook 108 euro voor de kinderopvangtoeslag en 56 euro voor buitenschoolse opvang. Hun eigen bijdrage blijft daarmee veel hoger dan die van gezinnen met lagere inkomens.

Prinsjesdag

De verhoging van de kinderopvangtoeslag is onderdeel van de begroting die met Prinsjesdag wordt bekendgemaakt. Het kost de overheid 290 miljoen euro per jaar. Het geld is onderdeel van de 5 miljard euro die het kabinet heeft vrijgemaakt voor lastenverlichtingen.

Minister Asscher vindt het belangrijk dat kinderopvang betaalbaar blijft. “We weten dat het een enorme kostenpost is in het leven van heel veel mensen. Nu de tijden wat beter zijn, zorgen we dat het voor iedereen goedkoper wordt.”

De minister verwacht dat moeders er vaker voor zullen kiezen om na de bevalling te blijven werken. “Dat is goed voor de vrouwen en goed voor Nederland”, zegt Asscher.

Blij

De belangenvereniging Boink is blij met de verhoging van de kinderopvangtoeslag, maar voorzitter Jellesma plaatst ook een kanttekening. Volgens hem het grootste deel van het geld afkomstig van ouders die hun kinderen van de opvang hebben gehaald, omdat het te duur was geworden.

Hij zegt dat “door het jojobeleid ontzettend veel goede kinderdagverblijven zijn verdwenen”.

 

Bron: ANP, 7 september 2015

Kinderopvangtoeslag in 2016 omhoog